Archives Říjen 2023

Seminář: Ekonomická krize

Seminář: Ekonomická krize ČR a alternativy jejího řešení

Vláda Petra Fialy přivedla naši zemi na pokraj ekonomického bankrotu a ožebračuje české firmy i podnikatele stálým zvyšováním daní a zadlužováním naší země na úkor českých občanů. Po dvou letech této vlády je Česká republika v celé řadě klíčových makroekonomických ukazatelů nejhorší v Evropě (vývoj inflace, HDP, státního dluhu). Fialova vláda vychází vstříc zahraničním zájmům včetně sebevražedných nápadů EU ničících naši ekonomiku a průmysl jako je Green Deal či nesmyslné sankce proti Rusku, které nezohledňují naše národní zájmy. Na to, abychom české národní zájmy dokázali uhájit, bude třeba odvaha českých politiků, kteří přijdou po pětikoaliční vládě.

Shodli se na tom účastníci ekonomického semináře Ekonomická krize České republiky a alternativy jejího řešení, který pod patronací poslance SPD ing. Jana Hrnčíře uspořádal letos 25. října Institut svobody a přímé demokracie. Na semináři, který zahájil předseda SPD Tomio Okamura s místopředsedou SPD ing. Radimem Fialou vystoupili, přední čeští ekonomičtí experti, aby hledali cestu ze současného ekonomického marasmu, do kterého nás současná vláda přivedla.

V prvním panelu vystoupil ekonom a děkan Národohospodářské fakulty VŠE doc. Ing. Miroslav Ševčík, děkanka Vysoké školy obchodní Panevropské univerzity ekonomka doc. Ing. Ilona Švihlíková a vysokoškolský pedagog na Vysoké škole finanční a správní ekonom Ing. Petr Mach. V druhé části semináře se o své zkušenosti podělili bývalý ministr financí ČR Ing. Vlastimil Tlustý, ekonom a vysokoškolský pedagog Ing. Jaroslav Šulc a vysokoškolský pedagog a manažer ve veřejné správě Ing. Petr Ježek.

Poslanci Jan Hrnčíř, předseda SPD Tomio Okamura a Radim Fiala

Současná vláda Petra Fialy ignoruje podle Tomia Okamury všechny odborníky a profesionály z praxe. „Věřím, že voliči devastaci naší země Fialově vládě u voleb spočítají,“ uvedl předseda SPD. Podle něho současná vláda společnost rozděluje a staví mladé proti starým, velké zemědělce proti malým a zcela ignoruje. že jsme jeden národ, který by měl usilovat, aby vzkvétala Česká republika. Ekonomicky silná a stabilní Česká republika bude vždy přínosem. Velká část dnešních problémů, kterým čelíme, je podle předsedy SPD dána absolutní nekompetentností a ideologickou zaslepeností současné vlády. Velká část ekonomických rozhodnutí vlády je ovlivněna zeleným náboženstvím. Zmizel pragmatismus a ekonomická racionalita. Vládnoucím politikům podle něho chybí zdravý rozum.

Česká republika nevzkvétá. Hospodářství ČR je na prahu recese. Spolu se Španělskem patříme v EU k nejhorším. Nedokázali jsme se vrátit ani před covidovou úroveň a vláda Petra Fialy evidentně není schopna tuto situaci řešit, a proto jsme svolali tento seminář a spolu s odborníky se pokusily nějaké alternativy navrhnout,“ uvedl Tomio Okamura.

Podle místopředsedy SPD Radima Fialy je třeba si říci v jaké kondici je ČR. Státní rozpočet v podání vládní pětikoalice, je podle něho pouze daňovou reformou. Jedná se o nejvyšší zvýšení daní od roku 1989. „Vládní koalice se rozhodla, že bude řešit díry ve státním rozpočtu tím, že nám všem vytáhne peníze z kapes. My všechno zaplatíme a vláda si tím vyřeší své problémy, nebo problémy ČR. To ale nejde do nekonečna. Co se bude dít dál? Příští rok nám zase zvednou a daně a přespříští znovu. To není řešení. Potřebujeme koncepční řešení,“ uvedl Fiala.

Doc. Ing. Miroslav Ševčík, Ing. Petr Mach a Ing. Petr Ježek

Nejdůležitější věcí jsou podle něho české národní zájmy. A to i zájmy v ekonomice. „Hovořit o našich národních zájmech v ekonomice, je nesmírně důležité.“ V současnosti podle něho zažíváme konec globalismu. „To abychom české národní zájmy dokázaly uhájit, bude třeba i odvaha českých politiků, neboť tyto zájmy jdou proti zájmům Bruselu a EU.“ Stačí se podle něho podívat na Polsko nebo Maďarsko. Když si chtějí něco udělat podle své vlastní koncepce, ihned se proti nim postaví EU a nařkne je, že porušují vládu práva.

Tak jako se to děje Maďarsku, které když chce dělat vlastní suverénní ekonomickou politiku, tak jim EU hrozí odebráním dotací. „Orbán potom reaguje způsobem, když vy nám nedáte dotace, tam my nebudeme posílat žádnou pomoc na Ukrajinu. Někteří věhlasní ekonomové ověnčení Nobelovou cenou a říkají, že pokud by byly státy střední Evropy součástí EU, byly by na tom ekonomicky lépe,“ uvedl Fiala.

S českými národními zájmy souvisí podle Fialy i různé nadnárodní korporace, které vládě diktují své podmínky. Jde o boj s EU a nadnárodními korporacemi, které často vládám diktují své podmínky. „My se proti nim snažíme bojovat, ale je to velmi obtížné, neboť je to okleštěno různými zákony a směrnicemi Evropské unie, kdy oni si mohou dělat prakticky co chtějí. Mají dost peněz, aby si mohli platit různé lobbisty, kteří jim ve všech zemích EU tato pravidla ošetřují tak, aby dokázaly dostat své zájmy do národní legislativy.

Ing. Tomáš Doležal, doc. Ing. Ilona Švihlíková a PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř

Jako příklad Radim Fiala uvedl, snahu SPD prosadit zákon, aby nadnárodní řetězce měly povinnost nakupovat určitou část českých potravin, které se u nás dají vypěstovat, výhradně od českých zemědělců. Volný trh podle Fialy už v Evropě prakticky neexistuje. „Žijeme v dotační ekonomice,“ uvedl Fiala. Cílem nadnárodních řetězců, je podle Fialy nakupovat v zahraničí potraviny levněji, než u našich zemědělců. Nadnárodní společnosti věnovaly podle Fialy desítky milionů korun, aby dehonestovaly SPD a zabránily přijetí tohoto návrhu. Důsledky vidíme podle něho dnes a denně na astronomicky vysokých cenách potravin.

Česká vláda by podle něho měla garantovat ochranu českých národních ekonomických zájmů a priorit, ve strategických oblastech jako jsou potraviny, zemědělství, léky a léčiva. Důvodem zvýšení cen energie není podle Fialy válka na Ukrajině, ale Green Deal, který má na svědomí odstavení uhelných a v Německu i jaderných elektráren. Cena energií jde potom podle něho raketově nahoru. „Díky Green Dealu si necháváme likvidovat náš průmysl. Energetická soběstačnost je velký český národní zájem. Dnes mají české fabriky tak drahé energie, že nejsou konkurenceschopné na světových trzích,“ uvedl Fiala.

Docentka Švihlíková promluvila na téma levné práce, která nás podle ní přijde „pěkně draho“. Ve svém příspěvku analyzovala situaci na trhu práce, včetně volných pracovních míst a také vývoj mezd v naší zemi. Ten podle ní daleko zaostává za vývojem mezd v západní Evropě a není možné, abychom se porovnávali se zeměmi třetího světa, jak se někdy děje. Lidé si to podle ní nechávají líbit, neboť protestní potenciál v naší zemi není příliš silný, na rozdíl od jiných evropských zemí například Francie.

Ekonomové Ing. Vlastimil Tlustý a Ing. Jaroslav Šulc

„Většina rodin, když se dostává do problému, tak si hledá druhou nebo třetí či čtvrtou práci. Vládní politika by měl změnit své priority tak, aby na prvním místě měla své občany a nikoli cizí.“ Zisky velkých nadnárodních korporací a firem podle ní u nás stále rostou, kdežto mzdy, se ve vztahu k inflaci snižují. Nejhůře jsou na tom podle Švihlíkové zaměstnanci. „Fialova vláda je odpovědná především vůči zahraničním zájmům, ale odpovědnost vůči svým občanům necítí ani v nejmenším,“ uvedla ekonomka.

Podle děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka, se Česká republika nachází za Fialovy vlády v recesi. Ve svém příspěvku se Ševčík věnoval především příčinám slumpflace, ve které se ČR díky poklesu HDP a vysoké inflaci nachází. Inflace, má podle něho několik hlavních příčin. „Především je to dlouhodobě trvajícím kvantitativním uvolňováním peněz, které je realizováno Evropskou centrální bankou (ECB), kdy například od začátku roku 2020 do konce roku 2021, došlo téměř ke zdvojnásobení aktiv ECB,“ uvedl Ševčík.

Dalším zdrojem inflace je také dlouhodobě neodpovědná expanzivní fiskální politika většiny zemí EU. Tím pokračuje cesta do dluhové propasti nejen evropských zemí, ale také USA, Japonska, Austrálie a Kanady. Podle něho dochází k růstu absolutního zadlužení a začíná docházet k monetizaci dluhů veřejných institucí.

Velmi významným faktorem současného ekonomického propadu na Západě, je podle Ševčíka také Green Deal, který je, jak řekl inženýrským programem současných bruselských elit. Ke zhoršení současné ekonomické situace, podle něho přispěl i covidismus, či válka na Ukrajině doprovázená neracionálně uvalovanými sankcemi vůči Rusku, které ve skutečnosti nejvíce postihují naše firmy a domácnosti.

Ekonomové Ing. Jaroslav Šulc, Ing. Petr Mach a Ing. Petr Ježek

Petr Mach z vysoké školy finanční a správní promluvil o možnostech vyrovnání státního rozpočtu v naší situaci. Podle Macha, je v období současné vlády, obří deficit každý rok kolem 3000 miliard. Když vláda vydává dluhopisy, kupují si je banky a o to méně, pak půjčují občanům. Příčiny současného obřího deficitu, vidí Petr Mach jednak v zrušení super hrubé mzdy, ale také v rostoucích výdajích na dotace na energií a také podporu Ukrajiny, na kterou si vláda musela půjčit.

Další příčinu vidí také ve stagnaci ekonomiky nebo dokonce v jejím poklesu. Fialova vláda podle něho neumí konsolidaci provést. Vládní balíček, který vláda schválila, nepovede podle něho k vyrovnání státního rozpočtu, ani v delším období. Zvláště chybné, je podle Macha zvýšení daní živnostníkům a jejich odvody na úkor budoucnosti a zvýšení daní z benzínu a cigaret, ke kterému současná vláda sáhla. Podle něho je také chybou, že vláda nezrušila jediný zbytečný úřad.

To potvrdil také bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý, podle kterého není příčina katastrofální situace veřejných financí způsobená fialovou vládou nijak složitá. Příčiny vidí Tlustý v tom, že zatímco před nástupem Fialovy vlády, si stát půjčoval přesněji řečeno prodával dluhopisy s úrokem kolem jednoho procenta. Dnes stejně jako v loňském roce je to něco přes čtyři procenta. „V loňském roce stát za úroky ze státních dluhopisů zaplatil přes padesát miliard korun. V tuto chvíli jsme tedy na začátku geometrické řady, která bude-li pokračovat, povede ke krizi veřejných financí nebo dokonce k bankrotu a dovede nás to, do neřešitelné situace,“ uvedl bývalý ministr financí.



Jakýkoli ministr financí bude podle něho velmi obtížně hledat stovky miliard korun pouze na úroky. „Co všechno by se dalo pořídit, kdyby se ty stovky miliard neposílali věřitelům státu v podobě nových úroků“. Podle Tlustého se nejedná o splátky dluhu, ale dochází k přefinancování starých dluhopisů vydáváním nových dluhopisů, které se za současné vlády platí čtyřikrát více, než za vlád předchozích. Podle Tlustého je především alarmující rychlost současného zadlužování, která nás podle něho přivede do neřešitelných problémů.

S jeho závěry souhlasili i další ekonomové, kteří na semináři vystoupili. Vysokoškolský pedagog Ing. Jaroslav Šulc, který promluvil na téma současného rozpočtového marasmu, stejně jako vysokoškolský pedagog, finančník a národohospodář Petr Ježek, který se ve svém příspěvku zabýval i vlivy působícími na naši ekonomiku z globálního prostředí.  



Valdštejnská beseda č.6

Valdštejnská beseda č.6

Pondělí 23. října 2023 od 17.00 do 19.00 hod

Slovenský dům – Soukenická 3, Praha 1

Životní prostředí v Praze a ve Středočeském kraji

Pondělí 25. září 2023 od 17.00 do 19.00 hod

Slovenský dům – Soukenická 3, Praha 1

  • Jak vylepšit životní prostředí
  • Sekání trávníků ano – ne
  • Jak řešit dopravu
  • Omezení rychlosti, aktivisti, parkování v centru, zpoplatnit průjezd městem?
  • Jak s plastovým odpadem
  • Jakou cestou pokračovat?

Valdštejnská beseda č. 5

Valdštejnská beseda č. 5/2023: Bezpečnost v Praze a ve Středočeském kraji

Bezpečnostní situaci v Praze i ve Středočeském kraji se neustále zhoršuje a magistrát ani státní orgány nejsou schopny na tuto situaci adekvátně reagovat. V některých částech hlavního města už se díky tomu stává situace neúnosnou. Shodli se na tom zástupci politických stran na páté Valdštejnské debatě, která se konala 25. září v Praze ve Slovenském domě.

Besedy na téma „Bezpečnost v Praze a ve Středočeském kraji“ se zúčastnili, zastupitelka za SPD na Praze 13 JUDr. Vladimíra Bondarenková, předseda pražského hnutí ANO Ing. Ondřej Prokop, místopředseda Trikolóry Josef Sláma a za KSČM Pavel Ambrož. Pozvaní zástupci ODS a Pirátů, se se debaty nezúčastnili.

Pavel Ambrož, Josef Sláma, Vladimíra Bondarenková, Ondřej Prokop a moderátor debaty

Podle Vladimíry Bondarenkové se špatná bezpečnost v Praze může negativně projevit i pro Středočechy. „Je třeba na tom ještě dále zapracovat, a hlavně nepřipustit ještě další zhoršování bezpečnosti. Podle Bondarenkové se bezpečnost liší v jednotlivých částech Prahy. „Když půjdete v noci na Václaváku, tak tam vidíte že to není v pořádku a podobně hrozná byla situace na Andělu.“ Na Andělu podle ní docházelo dokonce k opakovaným pokusům o vraždy.

Podle ní pomohla přítomnost policie, která odradila vetší skupinky těchto kriminálních živlů, zdržovat se na tomto místě a páchat tak trestnou činnost. Podle Bondarenkové nestačí jen tyto kriminální skupiny vyzvat k rozchodu a potom odejít, ale je třeba vynutit si, aby městského strážníka tyto skupiny poslechly a místo opustily. V této souvislosti zmínila žádoucí spolupráci mezi městskou policií a policií ČR.

V Praze je třeba bezpečnost neustále hlídat, neboť souvisí i s celostátní bezpečností. „Je to o tom, koho si pustíme, či nepustíme do České republiky už na hranicích. Hodně se mluví o Schengenu, ale je třeba zohlednit, když začne velká migrační vlna, kdo k nám přichází. A rozhodně to nejsou doktoři a inženýři jak nám někdy vláda a média říkají.“

JUDr. Vladimíra Bondarenková

Zvláštní riziko představuje podle Bondarenkové tzv. ekonomická migrace, neboť nevíme, co zde budou ti lidé dělat, zda jen projdou nebo se zde zdrží a budou zde páchat trestnou činnost. A pak rychle zmizí do zahraničí, jako v případě známého gangu kapsářů. To je sice kriminalita, která nás trápí, ale není zdaleka tak nebezpečná jako násilná kriminalita, když nám začne stoupat jako dnes počet vražd a násilných loupežných přepadení.

„Násilná kriminalita je největší problém. Nechceme se dostat na úroveň některých západních států, jejichž představitelé hlásali my to zvládneme a nezvládly to.“ Kriminalitu je tedy podle ní třeba řešit na celostátní úrovni. V první řadě je tedy třeba řešit kriminalitu na celostátní úrovni, neboť na té místní už se s tím nedá tolik dělat. Podle Bondarenkové je chvályhodné navýšit počet policistů, jak  státních tak obecních v ulicích, ale nejlepší je podle ní prevence a nevpouštět na naše území problematické osoby.

Podle pražského předsedy hnutí ANO Ondřeje Prokopa se bezpečnostní situace Praze a ve Středočeském kraji stále zhoršuje. „I podle světových žebříčků kriminality jsme klesli, ale bohužel to někdo neřeší. Právě zhoršující se bezpečnostní situaci vidíme jako hnutí ANO jako jeden z velkých problémů. ANO je podle Prokopa připraveno předložit celou řadu návrhů, které by vedly ke zlepšení současného stavu, ale současnou vládní a potažmo magistrátní koalici téma bezpečnosti v Praze a ve Středočeském kraji příliš nezajímá.

Ing. Ondřej Prokop s moderátorem debaty

Důkazem je podle něho i to, že se nikdo z přizvaných vládních politiků na besedu nedostavil. Na podporu svých tvrzení o zhoršující se bezpečnostní situaci citoval několik případů znásilnění, ke kterým došlo v minulosti v Praze, a které policie nebyla schopna objasnit i když stopy podle výpovědí míří k cizincům. V centru Prahy podle Prokopa vládne kokain, což potvrdil i rozbor odpadních vod.

Za zvláště alarmující považuje Prokop zhoršující se drogovou situaci. Prokop také kritizoval výroky předsedy drogové komise na magistrátu Pavla Béma, který v nedávném rozhovoru prosazoval, aby drogově závislým byly přiděleny byty a nalezena práce. To je podle Prokopa cesta do slepé uličky. Současná magistrátní koalice nad problémem zvyšující se kriminality a nárůstu drogově závislých zavírá oči a našlapuje okolo tohoto třaskavého tématu po špičkách a systémově ho neřeší.

Podle Prokopa by pomohlo, kdyby Praha doplnila alespoň stavy městské policie, která je v současnosti v podstavu. „Místo toho, aby se dávaly byty magistrátu feťákům, tak je nabídněme jako benefit pro městské policisty. A začněme konečně metodicky řídit městskou policii, neboť se domnívám že metodicky dobře řízena není.“ V některých lokalitách začíná být podle Prokopa bezpečnostní situace tristní. „Nejsme to jen narkomani, ale i situace s bezdomovci. Například na Praze 10 pod Jižní spojkou, je celé stanové městečko bezdomovců a podobných míst je v Praze více.“

Pavel Ambrož a Josef Sláma

Podle předsedy pražské organizace Josefa Slámy, by se Praha neměla srovnávat s městy jako je Berlín či Paříž, které si svou neuváženou migrační politikou na současné problémy zadělávaly už dlouho. Zvyšující se kriminalita je podle Slámy spojena také s migrací z východu, zejména s Ukrajinci, kterých do naší země přišlo několik set tisíc. „Nepřichází sem jen Mirkové Dušínové, ale také lidé, kteří představují bezpečnostní riziko, a v budoucnu budou představovat vážný bezpečnostní problém.“ Stát je podle Slámy nemocný byrokracií, takže většina policistů, místo aby řešili problémy na ulicích vyplňují tabulky. „Je třeba odbourat byrokracii,“ míní Sláma.

Zástupce KSČM Pavel Ambrož vidí základní problém ve změně politického systému, který nám přinesl jiné sociální situace. Za zásadní problémy považuje vzkvétající hazard a prostituci. V této souvislosti poukázal zejména na kuplířství, které je společností trpěno. Problém je pode něho i v tom, že i do tzv. drobné kriminality, jako jsou malé krádeže apd. vstupuje ve stále větší míře násilí.

Stále častěji, se podle něho potýkáme s cizojazyčnými mafiemi, které ovládají ulice, včetně kapsářských gangů a žebráků. Ambrož poukázal zejména na nebezpečí ukrajinské mafie, která má dnes v Praze a v celé republice silné postavení, díky příchodu statisíců migrantů z východu.



Slovensko po volbách

Diskusní večer s politologem Pavlem Hynčicou a poslancem Jiřím Kobzou: Slovensko po volbách

Po předčasných volbách na Slovensku 30. září není reálná jiná varianta, něž vytvoření vládní koalice Smer, Hlas a SNS. Premiér Robert Fico bude důsledně obhajovat slovenské národní zájmy, podobně jako to činí v Maďarsku Viktor Orbán a zujme zdrženlivý postoji k válce na Ukrajině, a naopak se od něho dočkáme důrazného odmítnutí migrace do Evropy. Nástup Roberta Fica povede spolu s polskými volbami a pádem Fialovy vlády po volbách k utužení vztahů mezi zeměmi V4. Shodli se na tom účastníci debaty, kterou letos 2. října pořádal v Praze na Vinohradech ve vinárně 2 Deci Institut svobody a přímé demokracie.

Diskusního večera s názvem „Slovensko po volbách“ se zúčastnili politolog PhDr. Pavel Hynčica a poslanec SPD Mgr. Jiří Kobza. Celým večerem provázel vysokoškolský pedagog profesor Ivo Budil.

Poslanec SPD Jiří Kobza, politolog Pavel Hynčica profesor Ivo Budil

Málokteré zahraniční volby byly sledovány v ČR tak jako právě proběhnuvší volby na Slovensku. Není to pouze proto, že je nám Slovensko jazykově, geograficky, kulturně a historicky velmi blízké, neboť jsme měli společné pohnuté dějiny ve společném státě. I když je Slovensko malým státem, byl mnohými komentátory a politology přikládán letošním předčasným volbám na Slovensku zásadní geopolitický význam.

Podle poslance SPD Jiřího Kobzy slovenské volby sami o sobě převratný moment neznamenaly, ale to co je podle něho převratné, je vývoj v Evropě. „Tyto volby jsou odrazem tohoto vývoje,“ uvedl Jiří Kobza. Stále více lidí podle Kobzy začíná chápat, že cesta progresivismu a liberální demokracie je cesta do pekel. „Je třeba se vrátit ke konzervativním hodnotám, které na slovenské scéně personifikuje právě Robert Fico.“ Tento vývoj očekává Kobza i za čtrnáct dní při volbách v Polsku a také v Německu, kde stále větší popularitu získává AfD. Lidé podle něho začínají chápat, že záplava Evropy migranty není cesta pokroku, ale naopak cesta zániku.

Podle politologa Pavla Hynčici mají slovenské volby a jejich výsledek významný evropský rozměr. „Výsledek slovenských voleb, když se podíváme, jaké strany se do parlamentu dostaly, a také jaké se nedostaly, tak to velmi usnadnilo pozici Robertu Ficovi, neboť on povede rozhovory se dvěma partnery, které jsou mu ideově blízcí. Robert Fico už před volbami deklaroval, že je mu blízká spolupráce Smeru a Hlasu, které jsou si programově blízko a obě strany patří k sociální demokracii,“ uvedl politolog.

Poslanec Mgr. Jiří Kobza

„Jedná se o dvě strany, které vzešly z jednoho politického subjektu, neboť jak je známo, Hlas vznikl odštěpením politiků ze Smeru. Takže je zde určitá mentální a lidská blízkost. Troufám si říci, že Peter Pelegrini, nemá jinou možnost, než jít do koalice se Smerem Roberta Fica. A co se týče Slovenské národní strany, ta byla v minulosti ideovým partnerem Smeru, a dokonce spolu vládly, a to jak v období 2006 – 2010, tak v období 2016 – 2020 takže se jedná o strany které jsou si blízké nejen mentálně, ale také z hlediska politických zájmů. Takže je jasné, že tady jiná varianta, něž vládní koalice Smer, Hlas a SNS nepřichází v úvahu,“ uvedl Hynčica.  

Podle Jiřího Kobzy bude Robert Fico jako premiér důsledně obhajovat slovenské národní zájmy, podobně jako to činí v Maďarsku Viktor Orbán. „Viktor Orbán chrání v maďarské společnosti konzervativní hodnoty. Což je i pro nás inspirující,“ uvedl Kobza. Podle něho není náhodou, že jako první Viktor Orbán blahopřál Ficovi, s tím, že se těší na spolupráci s vlastencem. Slovenská politika pod vedením Roberta Fica bude podle něho více vlastenecká, zaměřená na zájmy Slovenska a na ochranu slovenské společnosti. Známá jsou prohlášení Fica o tom, že jakmile se stane premiérem uzavře slovenské hranice pro příchod migrantů. To bude vyvolávat, jak předpokládá Kobza nevoli u politických neziskovek a v bruselské centrále EU.

Fico stejně jak Orbán, budou řešit migrační krizi uzavřením hranic, neboť žádná jiná možnost účinné obrany proti migrantské invazi do Evropy neexistuje. Jeho vztah k bruselskému centru, bude podle Kobzy obdobný jako u Orbána, bude tedy dělat autonomní politiku bez hledu na přání a výhrůžky Bruselu. „Je to vztah, když je podaný hodný, tak mu nikdo nic nedá, a když zlobí, ta je třeba jej uplácet. Takže myslím, že to může být pro Slovensko v konečném důsledku výhodné. Je nejvyšší čas, že na Slovensku nastoupil někdo takový jako Fico, a to se bavíme i o zájmech ČR, neboť Praha potřebuje až dojde ke změně vlády, silného a spolehlivého spojence, což se odrazí i ve vyjednávací síle V4,“ uvedl Kobza

Politolog PhDr. Pavel Hynčica

Jeho slova potvrdil i politolog Hynčica, podle kterého Fico bude klást jako premiér důraz na slovenské národní zájmy, a suverenitu včetně té hospodářské.  Robert Fico je podle něho velmi zkušený politik, který se poučil z minulých chyb: Zároveň Hynčica upozornil, že dříve i pod vedením Fica byla vládní koalice velice nesourodá, což dnes připravovaná koalice Smer, Hlas a SNS není. „V letech 2016 až 2020 byl Fico premiérem v dosti složité politické konstelaci. Fico bývá také kritizován za obojaký postoj k Bruselu, a za to, že byl v tu dobu příliš proevropský a něco jiného říkal domácímu publiku a něco jiného v Bruselu.

V tomto je někdy podle Hynčici srovnáván s Andrejem Babišem, který je v národních kruzích obviňován v ČR z téhož obojakého přístupu. Podle Hynčici, je třeba ale vidět že v letech 2016 a 2020 byl Fico pod silným tlakem. Vládní koalice byla nesourodá. Na jedné straně byla ve vládě Slovenská národní strana hájící důsledně slovenské zájmy, na straně druhé tam byli liberálně progresivistické síly reprezentované stranou MOST – Híd a zároveň i uvnitř Smeru už se formovala liberální opozice pod vedením Petra Pelegriniho, která pak ze Smeru odešla a založila stranu Hlas, která je dnes po volbách jazýčkem na vahách při sestavování nové slovenské vlády.

Právě v této době, musel Fico podle Hynčici vycházet i s těmito liberály, což mu ale příliš platné nebylo, protože jeho vláda potom skončila událostmi po vraždě novináře Jána Kucjaka a jeho snoubenky.

Podle Hynčici se Robert Fico dnes poučil, a po volbách v roce 2020 pochopil, že ustupovat liberálně progresivistickému tlaku se mu nevyplácí a začal profilovat Smer národně konzervativním směrem. Podle Hynčici bude Robert Fico rozvíjet národně konzervativní směřování i po sestavení nové vlády. Pokud bychom podle politologa umístili Roberta Fica na pomyslné škále mezi Andreje Babiše a Viktora Orbána bude mír Robert Fico blíže k Viktoru Orbánovi.



(ISPD)