Současná krize dramaticky dopadá na rodiny

Současná ekonomická a hospodářká krize zaviněná Fialovou vládou dramaticky dopadá především na rodiny s dětmi. Shodli se na tom účastníci debaty, kterou 12. prosince letošního roku pořádal v Praze na Vinohradech ve vinárně 2 Deci Institut svobody a přímé demokracie. Diskusní večer s názvem Střípky z politiky – Rodina a sociální politika státu – Funkční partnerství moderoval ředitel ISPD Josef Nerušil a jako hosté vystoupili zakladatel Unie otců a provozovatel webu Střídavka Aleš Hodina a poslankyně SPD – Marie Pošarová.

Diskutující se zabývali mimo jiné skutečností, jak dokáže být současná státní správa nápomocná rodinám v současné ekonomické krizi a jaký vliv má na rodiny s dětmi současné zdražování veškerého zboží a především energií. Předmětem debaty byla i otázka, zdali stát pomáhá dostatečně rodinám se s touto krizovou situací vypořádat, nebo zdali stát zůstává v této pomoci pasivní a pomalý.

Diskutující – Aleš Hodina, Marie Pošarová a Josef Nerušil

Podle poslankyně Pošarové si lidé zvykli dostávat na všechno podpory a ten zvyk vedl k tomu, že mnozí přestali pracovat a začali být závislí na sociálních službách a na všem co je podporováno státem.

Podle Aleše Hodiny stát rodiny příliš nepodporuje. Stát je podle něho dobrý sluha ale zlý pán. „Stát by měl fungovat jako dobrý sluha a měl by nám pomáhat chránit naše základní práva v té rodinné oblasti, a to se mnohdy neděje. Naopak zasahuje do oblastí, kam by zasahovat neměl. Snaží se regulovat naše životy a říkat co a jak máme dělat a tam už je tím zlým pánem.

Oblast rodiny by si podle Hodiny zasloužila mnohem větší podporu, protože pokud nebudeme mít rodiny nebudeme tu za chvíli ani my. Jako příklad uvedl oblast důchodů. Po staleté v této oblasti podle něho fungoval přirozený důchodový systém. „Ten spočíval v tom, že se nejprve rodiče postarali o své děti a později se děti postarali o své rodiče. Dnes ten systém nabobtnal do té míry, že není spravedlivý, neboť skoro nemá vliv to, kolik dětí jste vychovali, protože na důchodu se to prakticky neprojeví. Takže ti bezdětní dnes parazitují na těch kteří děti mají,“ uvedl Hodina.

Aleš Hodina

Podle poslankyně Pošarové je třeba změnit celou prorodinnou politiku. Měl by být dán větší důraz na mezigenerační soužití. „Myslím, že bychom se měli navrátit k systému dvougeneračních domů, kdy by znovu tato mezigenerační solidarita začala fungovat,“ uvedla poslankyně.

Ředitel ISPD Josef Nerušil konstatoval, že dnes čelíme bezprecedentnímu zdražování, kdy inflace dosahuje téměř 20 procent. „Ještě horší je situace v oblasti energií kde jsme svědky astronomického nárůstu cen.“ Rodiny se podle poslankyně Pošarové díky tomu dostávají do katastrofální situace, neboť právě nárůst cen energií je velká položka do rodinných rozpočtů. „Některé rodiny s dvěma a více dětmi tuto situaci nemohou utáhnout. Zvláště v situaci, kdy jeden z rodičů onemocní, tak často nastává opravdu neřešitelná situace,“ uvedla Pošarová.

Marie Pošarová

Na tento katastrofální stav má podle ní vliv politika současné vlády. „Státu by tu měl být od toho, aby rodiny měli na základní živobytí. Tato situace je výsledkem nekompetentní politiky současné Fialovy vlády, která nebyla schopna včas zastropovat ceny energií a tím se tato spirála roztočila až do současné podoby. Výsledkem jsou krachují firmy, zvyšující se nezaměstnanost a celkový propad životní úrovně,“ varovala poslankyně.

Aleš Hodina poukázal také na fakt, že v minulosti, když se zhoršila ekonomická situace, a lidem bylo hůř, tak jsme byli svědky spíše toho, že tato situace stmelovala rodiny, neboť cítili potřebu si vzájemně pomoci. „Když se podívám o sto let nazpátek ve 20. letech minulého století byla rozvodovost 1 procento oproti dnešku, kdy je zhruba 50 procent“, uvedl Hodina. V závěru se všichni diskutující shodli, že finanční toky se přelévají výhradně přes státní rozpočet a nepodporuje se mezigenerační sounáležitost, má na rodinu devastační vliv, neboť jsou narušovány rodinné vazby a děti zapomínají na své rodiče.

(ISPD)